Volby školské rady – 20. listopadu 2024

 Oznámení o konání voleb členů školské rady základní školy v Základní škole a Mateřské škole Nučice, jež volí zákonní zástupci žáků základní školy.

Vážení rodiče,

V průběhu listopadu končí volební období stávající školské rady.

Ředitel školy proto jmenoval přípravný výbor pro volby školské rady ve složení : Mgr. Zuzana Denková, Jana Píšová,  Martina Kůstková.

Volby členů školské rady proběhnou ve středu 20. listopadu od 7,30 do 8,00 ve vestibulech malé a velké školy a od 12,15 do 13,15 a od 16 do 18,00 hodin ve vestibulu velké školy. V tento den se konají i třídní schůzky.

Budou probíhat podle volebního řádu : Volebni_rad_SR – 2021_schvaleno_25.10.2021

(Na naší škole máme ustaven i školní rodičovský parlament, ten však funguje podle jiných pravidel a s činností a volbou členů školské rady přímo nesouvisí.)

Zákonní zástupci žáků volí dva členy školské rady.

V první fázi voleb navrhují zákonní zástupci žáků kandidáty. Prosíme o Vaše návrhy odpovědí na tento mail do úterý 29.10.2024.

Můžete navrhovat jakéhokoli zákonného zástupce žáka, ale je dobré si uvědomit, že volební období je tříleté a končí i odchodem žáka ze školy. Z těchto důvodů není praktické volit zákonné zástupce žáků ze sedmých, osmých a devátých tříd. Musely by se po odchodů žáků ze školy pořádat nové volby.

Přípravný výbor poté osloví kandidáty a zjistí, zda se svou kandidaturou souhlasí. V případě souhlasu je požádají o vypracování krátkého medailonku o sobě a svých záměrech práce ve školské radě (maximálně půl strany A4). Jejich seznam s medailonky pak mailem zašle všem zákonným zástupcům žáků.

Volba se uskuteční jako tajná. U vstupu do školy bude umístěna volební urna. Přítomní zákonní zástupci obdrží v den volby od třídních učitelů nebo přípravného výboru hlasovací lístek (jeden za každého žáka školy), na němž bude seznam kandidátů. Volí se dva členové školské rady, takže každý volič má právo zaškrtnout dva kandidáty, které volí. Může zaškrtnout pouze jednoho, ale ne více než dva. Hlasovací lístek s více než dvěma zaškrtnutými kandidáty je neplatný.

Přípravný výbor následně vyhodnotí hlasovací lístky a vyhlásí výsledky voleb. Výsledky voleb budou oznámeny všem zákonným zástupcům žáků mailem a zveřejněny na webových stránkách školy.

16.10.2024

Za přípravný výbor  Mgr. Zuzana Denková

Výpis ze ŠKOLSKÉHO ZÁKONA

Školská rada

  • 167

(1) Při základních, středních a vyšších odborných školách se zřizuje školská rada. Školská rada je orgán školy umožňující zákonným zástupcům nezletilých žáků, zletilým žákům a studentům, pedagogickým pracovníkům školy, zřizovateli a dalším osobám podílet se na správě školy. Pokud je součástí právnické osoby více těchto škol, je možné zřídit jednu školskou radu.

(2) Školskou radu zřizuje zřizovatel, který zároveň stanoví počet jejích členů a vydá její volební řád. Třetinu členů školské rady jmenuje zřizovatel, třetinu volí zákonní zástupci nezletilých žáků a zletilí žáci a studenti a třetinu volí pedagogičtí pracovníci dané školy. Členem školské rady nemůže být ředitel školy. Ve školách, které nejsou zřízeny státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí a nejsou zřízeny v právní formě školské právnické osoby, plní úkoly zřizovatele podle věty první a druhé ředitel školy.

(3) Týž člen školské rady nemůže být současně jmenován zřizovatelem, zvolen zákonnými zástupci nezletilých žáků a zletilými žáky a studenty nebo zvolen pedagogickými pracovníky školy. Pedagogický pracovník školy nemůže být zvolen za člena školské rady této školy zákonnými zástupci nezletilých žáků a zletilými žáky a studenty ani jmenován zřizovatelem nebo ředitelem školy.

(4) Ředitel školy zajistí v souladu s volebním řádem řádné uskutečnění voleb do školské rady.

(5) Nezvolí-li zákonní zástupci nezletilých žáků nebo zletilí žáci a studenti stanovený počet členů školské rady ani na základě opakované výzvy, jmenuje zbývající členy školské rady ředitel školy.

(6) Funkční období členů školské rady je tři roky.

(7) Školská rada zasedá nejméně dvakrát ročně; zasedání školské rady svolává její předseda, první zasedání školské rady svolává ředitel školy. Ředitel školy nebo jím pověřený zástupce je povinen zúčastnit se zasedání školské rady na vyzvání jejího předsedy. Školská rada na svém prvním zasedání stanoví svůj jednací řád a zvolí svého předsedu. K přijetí jednacího řádu se vyžaduje schválení nadpoloviční většinou všech členů školské rady.

(8) Předčasné volby do funkce voleného člena školské rady lze konat, požádá-li o to ředitele školy alespoň většina voličů oprávněných podle odstavce 2 volit tohoto člena školské rady, která je podle volebního řádu nezbytná ke zvolení člena školské rady. Doplňovací volby do školské rady se v souladu s volebním řádem konají, přestane-li být volený člen školské rady jejím členem před skončením funkčního období z důvodů stanovených v odstavci 9 písm. a) až d) a f). Funkční období člena školské rady zvoleného v předčasných nebo doplňovacích volbách končí shodně s funkčním obdobím členů školské rady zvolených v řádných volbách.

(9) Funkce člena školské rady skončí před uplynutím funkčního období

  1. a) vzdáním se funkce písemným prohlášením do rukou předsedy školské rady,
  2. b) dnem doručení písemného odvolání jmenovaného člena školské rady zřizovatelem do rukou předsedy školské rady,
  3. c) vznikem neslučitelnosti podle odstavce 2 věty třetí,
  4. d) v případě opakované neomluvené neúčasti na zasedání školské rady, pokud tak stanoví volební řád, nebo
  5. e) dnem, kdy byl do funkce člena školské rady zvolen nový člen v předčasných volbách podle odstavce 8 věty první,
  6. f) dnem, kdy zástupce pedagogických pracovníků přestane být v základním pracovněprávním vztahu ke škole nebo u zákonných zástupců nezletilých žáků, nebo studentů dnem, kdy přestane být tento nezletilý žák žákem či studentem školy.
  • 168

(1) Školská rada

  1. a) vyjadřuje se k návrhům školních vzdělávacích programů a k jejich následnému uskutečňování,
  2. b) schvaluje výroční zprávu o činnosti školy,
  3. c) schvaluje školní řád, ve středních a vyšších odborných školách stipendijní řád, a navrhuje jejich změny,
  4. d) schvaluje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků v základních a středních školách,
  5. e) podílí se na zpracování koncepčních záměrů rozvoje školy,
  6. f) projednává návrh rozpočtu právnické osoby na další rok, a navrhuje opatření ke zlepšení hospodaření,
  7. g) projednává inspekční zprávy České školní inspekce,
  8. h) podává podněty a oznámení řediteli školy, zřizovateli, orgánům vykonávajícím státní správu ve školství a dalším orgánům státní správy,
  9. i) podává návrh na vyhlášení konkursu na ředitele školy.

(2) Ředitel školy je povinen umožnit školské radě přístup k informacím o škole, zejména k dokumentaci školy. Informace chráněné podle zvláštních právních předpisů17) poskytne ředitel školy školské radě pouze za podmínek stanovených těmito zvláštními právními předpisy. Poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím tím není dotčeno.

(3) O schválení dokumentů uvedených v odstavci 1 písm. b) až d) rozhodne školská rada do 1 měsíce od jejich předložení ředitelem školy. Pokud školská rada tento dokument neschválí, ředitel školy předloží dokument k novému projednání do 1 měsíce. Opakovaného projednání se účastní zřizovatel. Není-li dokument schválen ani při opakovaném projednání nebo pokud školská rada neprojedná dokumenty uvedené v odstavci 1 písm. b) až d) do 1 měsíce od jejich předložení ředitelem školy, rozhodne o dalším postupu bez zbytečného odkladu zřizovatel.

(4) Ve školách, které nejsou zřízeny státem, krajem, obcí, nebo svazkem obcí, plní úkoly zřizovatele podle odstavce 3 ten, kdo ustanovil ředitele školy do funkce.

Halloween ve školní družině

Milí rodiče,

s radostí vás zveme na náš letošní Halloween, který se uskuteční 31. října od 13:40 do 15:00 hodin  v naší školní družině. Připravili jsme pro děti spoustu zábavných aktivit, kreativní dílny, strašidelné hry a soutěže s muzikou.

Děti mohou přijít v kostýmech, které je budou reprezentovat na našem malém „parádním“ přehlídkovém molu. Nebude chybět ani sladké pohoštění.

Kde si své děti vyzvednout? Děti si vyzvednete ve spádové družině (zvonek u dveří) vedle tělocvičny. Pokud budete potřebovat vyzvednout děti dříve, informujte  prosím svou paní vychovatelku příslušného oddělení.  ​

ŠD 2024 – 31.10. ČTVRTEK

Přijďte s námi oslavit tuto kouzelnou noc plnou tajemství a zábavy. Těšíme se na vás.

S pozdravem,
tým školní družiny