Zápis do 1. ročníku ZŠ Nučice

Vážení rodiče, zápis k povinné školní docházce v Základní škole a Mateřské škole Nučice bude probíhat elektronickou formou. Uskuteční se od 1. dubna do 30. dubna 2022.  Rádi se s rodiči i dětmi setkáme i osobně v úterý 26. dubna od 13:00 do 17:00 v přízemí velké školy. Děti, které mají z loňského roku schválen odklad školní docházky na rok 2022/2023 se elektronického zápisu nezúčastní a zákonní zástupci pouze oznámí e-mailem nebo telefonem, že 1. září dítě nastoupí do 1.třídy. Setkání 26.4. se samozřejmě děti i rodiče účastnit mohou. Aplikace s možností přihlášení dítěte do naší základní školy bude spuštěna od 1. dubna 2022 do 30. dubna 2022 na webových stránkách ZŠ a MŠ Nučice. Předpokládáme přijetí celkem 26 dětí do jedné třídy, vzhledem ke kapacitě tříd a školy. Přednost mají děti s trvalým pobytem v obci Nučice. Vzhledem ke kapacitě školy je přijetí dětí z jiných obcí velmi nepravděpodobné. V červnu připravíme tradiční akci „Škola nanečisto“, kde si děti vyzkoušejí pobyt ve škole a s rodiči se setkáme na třídních schůzkách. Podrobnosti o dalších postupech při zápisu do ZŠ Postup pro elektronické přihlášení dítěte do první třídy:

  • Klikněte na odkaz, poté obdržíte potvrzovací email s registračním číslem a instrukcemi, jak pokračovat v podání žádosti o přijetí k základnímu vzdělávání.
  • Objeví se „Žádost o zápis dítěte do 1. ročníku základní školy ve školním roce 2022/2023 Základní škola a Mateřská škola Nučice“
  • V žádosti vyplňte údaje o dítěti, své jméno a kontakt na sebe pro další komunikaci se školou, zdravotní stav dítěte a volitelné položky.
  • Vyplněnou žádost elektronicky odešlete (prosíme, nezapomeňte udělit souhlas se zpracováním osobních údajů/ GDPR).
  • Úspěšné odeslání předběžné žádosti Vám bude potvrzeno školou, tzn., přijde Vám na uvedený e-mail předvyplněný formulář v PDF. Jeho součástí bude registrační číslo dítěte.
  • Po obdržení registračního čísla dítěte, si jej uložte a uvádějte jej vždy při komunikaci se školou, pod tímto číslem bude uvedeno Vaše dítě v anonymizovaném seznamu přijatých a nepřijatých žáků.
  • Tento vyplněný formulář v PDF elektronicky podepíšete nebo vytisknete a podepíšete jako zákonný zástupce.

Podle Občanského zákoníku by měli být oba zákonní zástupci v tzv. vzájemné shodě při tak důležitém kroku jako je přihlášení dítěte do školy. Z toho jako škola vycházíme. Takže je žádost platná i s jedním podpisem a vše je plně v zodpovědnosti zákonného zástupce, který žádost za dítě podává.

  • Tento podepsaný formulář žádosti o zápis doručíte /pošlete škole, aby mohlo být zahájeno správní řízení.
  • Pokud žádáte o odklad školní docházky, pro své dítě, doložíte:
  • žádost o odklad školní docházky
  • potvrzení z pedagogicko-psychologické poradny
  • potvrzení dětského lékaře či dětského psychologa nebo logopeda

(tzn., dodáte dvě potvrzení /přílohy) Tuto informaci zároveň zanesete do dotazníku / kolonka/ Zdravotní stav dítěte: žádost o odklad PŠD – ano, Vaše dítě bude potřebovat podpůrná opatření apod.

  • Škola na základě zaslané žádosti od 18. května do 3. června 2022 zveřejní na svých webových stránkách a na nástěnce u školy seznam přijatých a nepřijatých žáků pod jejich registračním číslem. Rozhodnutí nabývá plné moci po 15 dnech. Rozhodnutí o přijetí bude v písemné podobě založeno do spisu ve škole. Rozhodnutí o nepřijetí bude zasláno rodičům poštou.

Jak poslat škole vyplněnou žádost?

  • osobně do schránky školy (na budově družiny – miniškoly – č.p. 177, u vstupní branky do areálu školy vedle obecního úřadu)
  • poštou na adresu školy: Základní škola a Mateřská škola Nučice, Kubrova 136, 252 16 Nučice
  • e-mailem (PDF s elektronickým podpisem) na adresu vankova@zs-nucice.cz
  • datovou schránkou: ppjjhzi
  • pokud nelze doručit výše zmíněnými způsoby, je možné osobní podání v kanceláři školy

  Další možné otázky k zápisu: Není ve vašich silách dodat k žádosti potvrzení k odkladu školní docházky. Co s tím? Poradny jsou dlouhodobě přetížené, budou vydávat potvrzení postupně i během dalších měsíců. Máme zkušenosti z minulých let, že poradna každé žádosti (pokud má reálný základ) vyhověla a nezamítá stanovisko rodiče. Takže budeme předběžně počítat s kladným vyřízením PPP dodatečně. Je důležité podat žádost k zápisu do 1. třídy a upozornit v ní na odklad. Poučení pro všechny žadatele (o přijetí i o odklad školní docházky): Zákonný zástupce – žadatel o přijetí má právo v průběhu správního řízení nahlédnout do spisu (podle §38 správního řádu), který je veden o jeho dítěti, a vyjádřit se k podkladům rozhodnutí. Nahlédnout do spisu je možné od 2. května 2022 po telefonické dohodě v kanceláři ředitele školy. Pokud si nevíte rady s vyplněním žádosti, nemáte internet apod. kontaktujte nás telefonicky na čísle: 724 762 873, nebo e-mailem schneider@zs-nucice.cz a my se Vám ozveme.   Kritéria pro přijímání dětí do 1. ročníku základní školy v Základní škole a Mateřské škole Nučice, okres Praha – západ 

  1. Do základní školy se přednostně přijímají děti s místem trvalého pobytu (v případě cizince s místem pobytu) v příslušném školském obvodu ZŠ, tedy děti s místem trvalého pobytu v obci Nučice.
  2. Do základní školy se dále přijímají děti s místem trvalého pobytu mimo Obec Nučice, jejichž sourozenec je již žákem Základní školy a Mateřské školy Nučice.
  3. Do základní školy se dále přijímají děti s místem trvalého pobytu mimo Obec Nučice.

Pořadí přijímaných dětí se stanovuje v souladu s pořadím splnění podmínek od 1. bodu k 3. bodu. Pokud ředitel školy nebude moci přijmout všechny děti splňující kterékoliv kritérium (kromě kritéria 1.), rozhodne v rámci daného kritéria o přijetí dětí los, který bude proveden transparentním způsobem.   O přijetí dítěte k základnímu vzdělávání rozhoduje ředitel školy, který při tom přihlíží ke kapacitě školy a jednotlivých tříd.    

Zápis do MŠ Nučice

Vážení rodiče,

Zápis do mateřské školy v Základní škole a Mateřské škole Nučice proběhne letos elektronicky.

Na stránkách školy v záložce mateřská škola – “ O nás “ si můžete prohlédnout prezentaci naší školky https://zs-nucice.cz/materska-skola/o-nas/

Zápis do mateřské školy proběhne od 2. května do 16. května.

Pro děti, které dorazily do ČR v rámci uprchlické vlny z Ukrajiny, bude zápis do MŠ v průběhu měsíce června. Podrobnosti budou zveřejněny na těchto webových stránkách. 

Vzhledem k předpokládanému počtu 23 přijatých dětí na školní rok 2022/2023 a k demografické statistice dětí s trvalým pobytem v obci Nučice, je přijetí dětí bez trvalého pobytu v obci Nučice nepravděpodobné.

Elektronický předzápis. Ještě před termínem řádného zápisu do MŠ si z pohodlí domova vyplníte elektronickou žádost a tím své dítě předzapíšete do MŠ.

Údaje z této žádosti jsou ihned odeslány do MŠ a na Vás je pouze si vyplněnou žádost vytisknout, podepsat, nechat potvrdit od lékaře a doručit mateřské škole. 

V případě, že nemůžete využít možnosti elektronického předzápisu, stáhněte si žádost o přijetí zde : https://zs-nucice.cz/wp-content/uploads/zadost__-1.pdf

 Elektronický předzápis s možností přihlášení dítěte do naší mateřské školy bude spuštěn od 20. 4. – 9. 5. 2022 

 Postup pro elektronické přihlášení dítěte do MŠ:

 https://elektronickypredzapis.cz/

Podle Občanského zákoníku by měli být oba zákonní zástupci v tzv. vzájemné shodě při tak důležitém kroku jako je přihlášení dítěte do školy. Z toho jako škola vycházíme. Takže je žádost platná i s jedním podpisem a vše je plně v zodpovědnosti zákonného zástupce, který žádost za dítě podává.

Tento podepsaný formulář žádosti o zápis do MŠ nechte potvrdit u lékaře a spolu s kopií rodného listu ho doručíte škole, aby začalo správní řízení.

 Jak poslat škole vyplněnou žádost?

  • osobně do schránky školy (na budově družiny – miniškoly – č.p. 177, vedle obecního úřadu)
  • poštou na adresu školy: Základní škola a Mateřská škola Nučice, Kubrova 136, 252 16 Nučice
  • mailem (PDF s elektronickým podpisem) na adresu vankova@zs-nucice.cz
  • datovou schránkou: ppjjhzi
  • pokud nelze doručit výše zmíněnými způsoby, je možné osobní podání v kanceláři školy.

Registrační číslo Vám bude zasláno mailem v týdnu po ukončení zápisu do MŠ.

Škola na základě zaslané žádosti od 1. června do 16. června 2022 zveřejní na svých webových stránkách a na nástěnce u školy seznam přijatých a nepřijatých dětí pod jejich registračním číslem. Rozhodnutí nabývá plné moci po 15 dnech. Rozhodnutí o přijetí bude v písemné podobě založeno do spisu ve škole. Rozhodnutí o nepřijetí bude předáno osobně nebo zasláno rodičům poštou.

Další možné otázky k zápisu: 

  • Zákonný zástupce dítěte se žádostí dodá prostou kopii rodného listu dítěte
  • Podmínkou přijetí dítěte je, aby se přihlašované dítě podrobilo stanoveným pravidelným očkováním a mělo doklad, že je imunní proti nákaze, nebo že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci (§ 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví). Tato podmínka se nevztahuje na dítě, které se hlásí k povinnému předškolnímu vzdělávání nebo má odklad školní docházky.
  • V případě dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami je třeba doložit i písemné vyjádření školského poradenského zařízení-údaje potřebné pro účely nastavení vhodných podpůrných opatření.
  • Na stránkách školy jsou uveřejněna Kritéria přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání ve školním roce 2022/2023.

 

V posledním ročníku před nástupem k docházce do základní školy je předškolní docházka pro dítě povinná. Ze zákona tedy vyplývá povinnost dítě do mateřské školy přihlásit.

 

Poučení pro všechny žadatele:
Zákonný zástupce – žadatel o přijetí má právo v průběhu správního řízení nahlédnout do spisu (podle §38 správního řádu), který je veden o jeho dítěti, a vyjádřit se k podkladům rozhodnutí.
Nahlédnout do spisu je možné v kanceláři ředitele školy od 17. 5. 2022 po telefonické dohodě).

 

Kritéria pro přijímání dětí do mateřské školy

v Základní škole a Mateřské škole Nučice, okres Praha – západ 

  1. Do mateřské školy se přednostně přijímají děti, pro které je předškolní vzdělávání povinné s místem trvalého pobytu ve školském obvodu (s místem trvalého pobytu v obci Nučice)

(zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) – § 34a odst. 2 a § 179 odst. 2)

 

  1. Do mateřské školy se dále přijímají děti s místem trvalého pobytu na území obce, která školu zřizuje (s místem trvalého pobytu v obci Nučice) podle věku (od nejstarších po nejmladší)

(zákon č. 128/2000 Sb., o obcích – § 2 odst. 2 a § 35 odst. 2 a zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) – § 4, § 5, § 33)

 

  1. Do mateřské školy se dále přijímají děti s trvalým pobytem v jiných obcích podle věku od nejstarších po nejmladší.

                 

 

O přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání rozhoduje ředitel školy, a to v rámci správního řízení (§165 odst. 2 písm. b Zákona č. 561/2004 Sb.), podle jednotlivých kritérií ve výše uvedeném sestupném pořadí a vzhledem ke kapacitě školy a jednotlivých tříd.

V případě, že budou děti se stejným datem narození, rozhodne o přijetí los, který bude proveden transparentním způsobem. 

Vzhledem k předpokládanému počtu 23 přijatých dětí na školní rok 2022/2023 a k demografické statistice dětí s trvalým pobytem v obci Nučice, je přijetí dětí bez trvalého pobytu v obci Nučice nepravděpodobné.

Další ustanovení:

  1. Dítě mladší tří let (nar. 1. 9. 2019 a mladší), nemá na přijetí do MŠ Nučice právní nárok
  2. Mimo termín řádného zápisu budou děti přijímány pouze v případě volné kapacity.
  3. Nepřijetí dětí z jiných než kapacitních důvodů:
    1. Dítě se zdravotním postižením, jehož přijetí nedoporučilo školské poradenské zařízení, popřípadě praktický lékař pro děti a dorost.
    2. Dítě, které se nepodrobilo pravidelným stanoveným očkováním nebo nemá doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci (§50 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů).
    3. Důvodem pro nepřijetí dítěte bez dalšího posuzování je uvedení nepravdivého údaje nebo prohlášení ke kterémukoliv z hodnotících kritérií.
    4. Děti jsou přijímány na zkušební dobu 3 měsíců, která slouží k ověření schopnosti dítěte pobývat v kolektivu.

 

Schůzka zákonných zástupců, pedagogů a vedení školy proběhne v posledním srpnovém týdnu.

Pokud si nevíte rady s vyplněním žádosti, nemáte internet apod. kontaktujte nás telefonicky na čísle:  724 762 873, nebo e – mailem schneider@zs-nucice.cz  a 734 571 573, kubatova@zs-nucice.cz a my se Vám ozveme.