Projekt TV – Challenge – pokračuje i v březnu

 

Děkujeme všem za účast v projektu Challenge – výzva TV k pohybu.

Protože je pohyb v současné době velice důležitý pro naše zdraví, vyhlásil kolektiv učitelek a učitelů TV ZŠ Nučice únorovou sportovní challenge. Učitelé vyzvali žáky, aby koncentrovali všechny své síly a pokusili se během února zdolat pohybem metu 5 000 km.

Projekt pokračuje i v březnu.

Únorové výsledky:

Celá škola táhla za jeden provaz. Své kilometry přidávali i učitelé. Někdo přispěl chůzí jiný během a díky příznivým podmínkám i bruslením nebo lyžováním na běžkách. Do posledních chvil jsme byli všichni napjatí, jak celé snažení dopadne.

A máme pro skvělou zprávu a zároveň obrovskou pochvalu! Díky Vám všem se podařilo zdolat metu 5 000 km (stav ke dni 6.3.2021 je 5016 km). Nebýt nasazení, odhodlání a vytrvalosti celé školy, dosáhli bychom toho stěží.

Challenge pokračuje i v březnu a je před námi další výzva. Pojďme pohybem během následujícího měsíce překonat nový milník, díky kterému se dostaneme až k jádru naší planety. Poloměr Země je 6 378 km!

Výsledky tříd:

A co překonat sami sebe? Co překonat ostatní třídy? Která třída se nejvíce zasadí o překonání milníku?? K 5000 km nejvíce přispěla třída 4.A (a hned za ní učitelé ?) Udrží se čtvrtá třída ve vedení? Nebo ji sesadí jiná třída?? Nebo snad učitelé??? Tak schválně kdo s koho!

! Aktuální skóre školy ke dni 14.03.2021 je 5363,831 km!

Projekt hudební výchovy na březen – duben

PROJEKT HUDEBNÍ VÝCHOVY NA BŘEZEN-DUBEN 

  1. stupeň

Milé děti,

už je to dávno, co jsme si ve škole společně zazpívali a zahráli na hudební nástroje. Nevím jak vám, ale mně už hudba velmi chybí a myslím si, že i vám. Zpíváte nebo hrajete doma na nějaký hudební nástroj?

Někteří z vás žádné hudební nástroje doma nemají, a proto jsem pro vás připravila pár návodů na výrobu velice jednoduchých nástrojů pro případ, že byste si chtěli na nějaké zahrát.

Můžete si je vyrobit sami.

Pokud se nebudete stydět a budete chtít potěšit své blízké v rodině, paní učitelky a pány učitele, zazpívejte a zahrajte nám na vyrobený jednoduchý hudební nástroj. Můžete nám také zazpívat písničku i bez doprovodu. Rádi si vaše příspěvky poslechneme nebo se podíváme na vaše videa.

Jednoduché hudební nástroje si samozřejmě vyrobte dle své fantazie. Ty, které jsou v nabídce, jsou jen malým příkladem, jak by mohly vypadat. Věřím, že si vyrobíte své pěkné originální nástroje. Fotografie, videa nebo audio nahrávky zašlete na e-mail capkova@zs-nucice.cz

 

6. – 9. třída

Vypracuj prezentaci na svého oblíbeného zpěváka či hudební skupinu s odkazem na ukázku.

Samozřejmě platí také nabídka vytvoření své nahrávky, videa, na hudební nástroje nebo zazpívání jakékoli písničky. Můžeš si také vyrobit jednoduchý hudební nástroj dle své fantazie nebo z nabídky.

Někteří z vás by mohli také složit svou vlastní písničku či skladbu a nahrát zvukový záznam nebo video.


Návody na výrobu hudebních nástrojů

Žáci si mohou sami vyrobit z dostupných materiálů, které najdou v kuchyni, v dětském pokoji, pracovně, v hračkách, své hudební nástroje a nahrát zvuky těchto nástrojů na mobilní telefon. Pokud se nebudou ostýchat, mohou se nahrát i s videem, zazpívat písničku i bez doprovodu.

Jelikož se nejedná o nástroje opravdové, hrát na ně může opravdu každý bez ostychu a svým vlastním způsobem

RUMBA KOULE

Potřebujeme:

  • 4 lžíce
  • 2 zavírací vajíčka z Kinder překvapení
  • drobnou luštěninu (jáhly, mungo, čočku…)
  • lepící pásku

Postup:

Do vajíček nasypeme cca do jedné třetiny luštěninu a důkladně zavřeme. Poté k vajíčku z každé strany přiložíme lžíce a lepicí páskou je nahoře i dole stáhneme k sobě tak, aby nám z nich vajíčko nepadalo. Každá luštěnina zní jinak, rumba koulí si tak můžete vytvořit více a přizvat do kapely třeba i prarodiče.

BANJO

Potřebujeme:

  • kousek tvrdého papíru, kartonu, či lepenky
  • hlubší víčko od zavařovačky
  • gumičky různých tlouštěk, barev a velikostí
  • tavná silikonová pistole
  • nůžky
  • pomůcky k ozdobení papíru (pastelky, fixy, flitry, dekorační lepící pásky)

 

Postup:

Z tvrdého papíru si vystřihneme tělo banja, které může být buď jednoduše kulaté, nebo jej tvarujte více realisticky. Vystřižený kus poté odekorujeme a ozdobíme dle libosti. Na víčko od zavařovací sklenice postupně navlečeme gumičky tak, aby byly co nejvíce napnuté, a poté víčko přilepíme na konec těla banja.

A tadá, můžeme si zahrát první skladbu.

KASTANĚTY

Potřebujeme:

  • 2 kusy tvrdého kartonu
  • 4 kovová víčka
  • tavnou pistoli
  • pomůcky k odekorování (stejné jako u mini banja)
  • nůžky

Postup:

Z kartonu vystřihneme dva delší obdélníky se zakulacenými rohy (cca 12 cm dlouhé), které pomalujeme či jinak ozdobíme, ať je kapela pěkně veselá. Tavnou pistolí dovnitř proti sobě nalepíme víčka a necháme ztuhnout.

 PANOVKA

Potřebujeme:

  • co nejširší různobarevná brčka
  • nůžky
  • lepící pásku

Postup:

Konce brček sestříháme na různé délky, aby se lišily vždy zhruba o jeden centimetr. Ty pak od nejdelšího po nejkratší poskládáme vedle sebe a podélně slepíme páskou.

Do nástroje foukáme jako do originální Panovy flétny.

Dne 21. února 2021

Vypracovala Jana Čapková st.

 

Od 1.3. do 28.3. 2021 škola uzavřena, pro všechny ročníky distanční vzdělávání, obědy pro žáky ZŠ a cizí strávníky do jídlonosičů

Podrobné informace o ošetřovném jsou na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení: https://www.cssz.cz/web/cz/aktualni-informace-k-osetrovnemu. Formulář z této stránky vyplní rodiče sami předají ho zaměstnavateli bez potvrzení školou. 

Mateřská škola je do 4.3. uzavřena na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice, třídy želv a žabek jsou v karanténě. Obědy a svačiny pro děti MŠ nejsou k dispozici, jsou odhlášeny automaticky. Zároveň je MŠ uzavřena do 21.3. na základě rozhodnutí vlády.

Manuál dálkového vzdělávání je stále v platnosti:  https://www.zs-nucice.cz/manual-k-pripadnemu-uzavreni-skoly-a-dalkovemu-vzdelavani/

Připomínáme především nutnost odhlášení obědů, pokud o ně nemáte zájem. Trvalé odhlášky zůstávají v platnosti.

Obědy budou vydávány do jídlonosičů od 11,15 do 14 hodin podle rozpisu – prosíme o dodržení časů:

Cizí strávníci do 11,15
1.A 11:15
1.B 11:25
2.A a 2.B 11:35
3.A 11:45
3.B 11:55
4.A 12:05
učitelé 12:15
4.B 12:35
5. 12:45
6.A 12:55
6.B 13:05
7. 13:15
8. 13:25
9.A 13:35
9.B 13:45

Je nutné se prokázat čipem nebo IC kartou. Kdo nemá zájem o oběd, musí jej odhlásit (postup podrobněji v manuálu). Pokud je dítě v karanténě, může si pro oběd pro něj dojít rodič, nebo jiná osoba.

Výuka bude probíhat dálkově podle  pravidel dálkového vzdělávání (viz manuál) a rozvrhu.

Konkrétní časy zahájení on line synchronní výuky určuje učitel.

Svá specifika má 1. ročník a 1. stupeň. U těchto ročníků určuje rozvrh hodin a podrobnosti výuky třídní učitel, ale v zásadě na základě těchto pravidel.

Nejméně jednou týdně by měla proběhnout on line synchronní

třídnická hodina s třídním učitelem,

nejméně dvakrát týdně hodina M, Čj a cizího jazyka,

nejméně jednou týdně by měla proběhnout on line synchronní hodina P, Z, Fy, Ch, Ov, VkZ, D.

Výuka TV, HV, VV, PČ, Inf bude v době uzavření škol přerušena. Je možné zadávat dobrovolné úkoly na webových stránkách školy.

Obracet se na jednotlivé učitele i ředitele školy je možné mailem v podstatě kdykoli. Odpověď je samozřejmostí, nicméně nejdéle do 48 hodin. Možný a nutný je individuální přístup.

Pokud mají žáci problém s internetovým připojením, případně nemají přístup k PC, notebooku nebo tabletu nebo mají další potíže, které by mohly ohrozit jejich dálkové vzdělávání, spojí se rodiče mailem, telefonem nebo osobně s ředitelem školy a domluví se individuálně na dalším postupu.

Konkrétní problémy je potřeba řešit individuelně.

V týdnu od 8.3. do 14.3. budou prázdniny a základní škola bude kompletně uzavřena.

 Kroužky a veškeré další mimoškolní aktivity, včetně kroužků a aktivit pro děti, které ve škole konají jiné subjekty, jsou do odvolání zrušeny.

 

 Manuál ZŠ a MŠ Nučice k dálkovému vzdělávání:

 

Vycházíme  z metodiky MŠMT, která je dostupná na webových stránkách MŠMT: https://www.msmt.cz/metodika-pro-distancni-vzdelavani.

Dálkové vzdělávání (distanční výuka) je povinné. Omlouvání neúčasti (neúčasti na synchronní on line výuce a neplnění úkolů) probíhá obdobně jako při prezenční výuce.

Distanční výuka má složky:

synchronní on line výuka (sdílení v daný čas formou MS Teams),

asynchronní on line výuka (komunikace pomocí internetu – Freda a mailu, využití vzdělávacích portálů, prezentací, elektronických učebnic, testovacích portálů apod.)

a off line výuka (mimo sítě např. papírová nebo fyzická forma odevzdání úkolu a pod.)

Všechny tyto složky budou ve výuce obsaženy.

Děti budou dostávat úkoly a potřebné informace:

na portál Fred

a e-mailem od třídního učitele.

  • Úkoly budou dostávat žáci vždy na druhý den, nejpozději do 19:00 na Freda.
  • Případně učitelé zašlou podrobnosti třídnímu učiteli a ten je souhrnně přepošle na e-mail rodičů do 19:00.
  • V úkolu bude informace o způsobu vypracování, termínu a způsobu předání. Úkoly mohou být zadávány v zásadě do další vyučovací hodiny. Vždy je uplatňován individuální přístup. Vypracované úkoly žáci předávají podle pokynů učitele na Freda, mailem, na MS Teams nebo off line do boxu ve škole.
  • Vyhodnocení úkolů a další zpětná vazba od učitelů je odeslána v zásadě do další vyučovací hodiny resp. maximálně do týdne. Individuálně do 48 hodin.
  • Hodnocení žáků bude prováděno s ohledem na složitou situaci dálkového vzdělávání, využívající prvky formativního hodnocení (snaha, individuální posun, hodnocení aktivity, kreativity…). Nelze však tolerovat nedbalost, nezájem, trvalé bezdůvodné nedodržování termínů apod.
  • Výuka bude probíhat od dalšího dne po uzavření škol, vyhlášení karantény apod.
  • Součástí mailu bude i rozvrh synchronní on line výuky formou MS Teams na daný den

Děti i učitelé si od počátku školního roku zkouší připojení na MS Teams a Freda, v případě potíží žádají koordinátora ICT ve škole o obnovu hesel apod…

Učitelé využívají MS Teams i Freda ke zkoušení funkčnosti i zadávání úkolů i v prezenční výuce.

MS Teams je nově vylepšený, takže se může připojit celá třída najednou.

Použití synchronní on line výuky má svá specifika. Na prvním stupni se doporučuje max. 1 hodina denně, na druhém stupni max. 3 vyučovací hodiny denně, délka hodiny je do 30 minut.

I při tomto způsobu výuky respektujeme individuální specifika a potřeby žáků. Při používání informačních technologií připomínáme zásady internetové bezpečnosti, dodržování zásad podporujících zdraví a správný životní styl.

Po uzavření škol bude na webových stránkách školy zveřejněn rozvrh dálkového vzdělávání.

Svá specifika má 1. ročník a 1. stupeň. U těchto ročníků určuje rozvrh hodin a podrobnosti výuky třídní učitel, ale v zásadě na základě těchto pravidel.

Nejméně jednou týdně by měla proběhnout on line synchronní

třídnická hodina s třídním učitelem

nejméně dvakrát týdně hodina M, Čj a cizího jazyka

nejméně jednou týdně by měla proběhnout hodina P, Z, Fy, Ch, Ov, VkZ, D.

Výuka TV, HV, VV, PČ, Inf bude v době uzavření škol přerušena. Je možné zadávat dobrovolné úkoly na webových stránkách školy.

Obracet se na jednotlivé učitele i ředitele školy je možné mailem v podstatě kdykoli. Odpověď je samozřejmostí, nicméně nejdéle do 48 hodin. Možný a nutný je individuální přístup.

Pokud mají žáci problém s internetovým připojením, případně nemají přístup k PC, notebooku nebo tabletu nebo mají další potíže, které by mohly ohrozit jejich dálkové vzdělávání, spojí se rodiče mailem, telefonem nebo osobně s ředitelem školy a domluví se individuálně na dalším postupu.

Stravování bude možné formou odběru stravy do přinesených nádob (kombinované jídlonosiče) za dotovanou cenu (stejnou jako při prezenční výuce). Podrobnosti o rozvrhu výdeje stravy (po třídách v čase 11,30 – 14,00) a podobně, budou upřesněny po uzavření školy. Den po vyhlášení uzavření školy si musí žáci oběd odebrat (jinak propadne), pro další dny je nutné případné odhlášení obědů mailem jidelna@zs-nucice.cz nebo na www.strava.cz  – na webových stránkách školy – školní jídelna – objednávka stravy.

Při smíšeném vyučování (část třídy ve škole, část třídy na dálkovém vzdělávání) budou přiměřeně použity pravidla dálkového vzdělávání. Podrobnosti budou sděleny po vyhlášení karantény v závislosti na počtu žáků a učitelů v karanténě a v závislosti na aktuální situaci.

 

Další podrobnosti budou v závislosti na konkrétních opatřeních zveřejněny na webu školy bezprostředně po uzavření školy.

 

PaedDr. Mgr. Pavel Schneider, ředitel školy v.r.                                                      říjen 2020

Uzavření mateřské školy 25.2.-7.3.2021

Vážení rodiče,

oznamujeme Vám, že z důvodu výskytu covidu ve školce je mateřská škola na základě rozhodnutí Krajské hygienické stanice od 25.2. do 7.3.2021 uzavřena.

Třída žabek je od 25.2. do 7.3.2021 v karanténě, podrobnější informace obdrží rodiče od KHS.

Strava je všem dětem odhlášena do 7.3.2021.

Distanční výuka bude na stránkách školy v záložce mateřská škola – akce – školka na doma 2020/2021.

Žádost o ošetřovné si můžete vyplnit https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/zoppd-m

 

Děkujeme za pochopení

Od 1.3.2021 povinnost nosit ve škole zdravotnickou roušku nebo respirátor.

Na základě Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR je od 25.2.2021 respektive od 1.3.2021 povinnost nosit ve škole (pro děti i dospělé) zdravotnickou roušku nebo respirátor.

Pro mateřskou školu platí toto opatření pouze pro dospělé.

Podrobnosti zde: priloha_876352283_0_Informace pro školy a školská zařízení – roušky (1)

Nebude tedy možné nosit doma vyrobené látkové roušky a podobné jednoduché ochranné prostředky.

Ve škole je připravena zásoba zdravotnických roušek pro výjimečné případy (zapomenutí nebo poškození roušky a pod.)

Děkuji za pochopení a dodržování tohoto nařízení.

PaedDr., Mgr. Pavel Schneider, ředitel školy